Tidigare upplagor av Race for a Change

 

 2013

    Operation Smile förbättrar livet för många barn

 

Race for a Change anordnades första gången den 21 september 2013. I ett underbart sensommarväder var det ca 500 personer som sprang eller promenerade sträckan på 8 km runt Kungsholmen. Välgörenhetsorganisationen som fick ta emot det årets insamlade pengar var Operation Smile. En internationell organisation som med hjälp av medicinska volontärer opererar barn med missbildningar i ansiktet, främst läpp-käk-gomspalt och för alltid förändrar barnets liv. Var tredje minut föds det ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen. Utan en operation har många av barnen svårt att äta och att lära sig att tala så att andra förstår. Många får leva ett hårt liv och riskerar att bli utsatta för fördomar och många får inte chansen att gå i skolan. Under ett medicinskt uppdrag samarbetar ca 50 volontärer i ett team bestående av plastikkirurger, narkos- och barnläkare, sjuksköterskor, tandläkare, logopeder och lekterapeuter. Insatsen är noga organiserad och under ett genomsnittligt uppdrag opererar man ca 200-300 barn. Operation Smile bedriver ett långsiktigt arbete och strävar efter att överföra den medicinska kompetensen till ett antal fokusländer.

Du kan läsa mer om Operation Smile och om barns olika Smile Stories på http://operationsmile.se/smile-stories/beraettelser/

 

OperationSmile

 

 

 

 2014

    Min Stora Dag förverkligar önskedrömmar för barn med svåra sjukdomar

 

Andra gången genomfördes loppet den 30 augusti 2014. Även denna gång var det ett härligt löparväder och ett gäng hjältar genomförde loppet så att vi denna gång tillsammans kunde skänka 102 600 kr till MinStoraDag. En organisation som gör verklighet av drömmar för svårt sjuka barn och ungdomar.

Det finns en sorts vardag som de flesta av oss aldrig ser. En vardag där långa sjukhusvistelser, smärta, jobbiga provtagningar och utanförskap ständigt finns med. När det ofattbara händer, att ett barn blir svårt sjuk, innebär det så mycket mer än att ha ont och vara sjuk. Det handlar om att inte kunna leka med de andra på förskolan, om att inte kunna hänga med kompisar, om att vara nervös för tarmar som inte funkar som de ska, om funderingar för att man sviker syskon och föräldrar och om mycket oro.

MinStoraDag finns för att göra verklighet av drömmar för barn och unga som kämpar i en vardag med mediciner och behandlingar. Varje år insjuknar flera tusen barn i Sverige i sjukdomar med en svår livspåverkande, inte sällan livshotande, diagnos. Sedan starten år 2000 har MinStoraDag genomfört 1693 Stora Dagar. Varenda en av dagarna har arrangerats utifrån en önskan från ett sjukt barn, och många vittnar om den stärkande effekt det har att både se fram emot något, uppleva något stort och sedan ha något att minnas och vara stolt över. En Stor Dag blir ett tydligt avbrott i tankar, rutiner och sjukhusbesök och ger ofta en långvarig glädje för barnen och deras anhöriga. MinStoraDag samarbetar med samtliga sjukhus i landet. Kvalificerad sjukhuspersonal, som möter barnen och ungdomarna och ser behoven, avgör vem som ska få en Stor Dag. Sedan får barnet själv bestämma över just sin dag och det kan bli nästan vad som helst, alltifrån att träffa sin stora idol till att flyga helikopter.

MinStoraDag arrangerar även gruppaktiviteter, läger och caféer på sjukhus runtom i hela Sverige. Detta är aktiviteter som sammanför flera barn och unga med svåra sjukdomar. Barn och unga, även de som är inneliggande på sjukhusen, får träffa och lära känna andra med liknande sjukdomar och erfarenheter och får ett avbrott i sjukhusvardagen och uppmuntran och stöd.

Om du vill läsa mer eller stödja MinStoraDag hittar du mer information på deras hemsida www.minstoradag.org

 

MinStoraDag MinStoraDagMöte